Görüntülü Hesap Canlı Destek Whatsapp Ücretsiz Kayıt Banka Hesapları Komisyon Tarifesi
Yardım
Twitter
Anlık twitter akışı

Forfaiting Nedir?

Yatırım yapılmış olan mallar üzerinde ihracatına göre belirli bir ödeme periyodunda, vade süresi geldikçe ödemesi yapılacak şekilde alacakların, doğrudan bir aracı finansman kuruluş ya da banka tarafınca satın alınması sürecine Forfaiting adı verilir. Buradaki finansman kuruluş ya da satın alacak olan kuruluş forfaiter olarak tanımlanmaktadır. Alacakların doğrudan satıcısına ise "Forfaitist" denir. Dış ticaret yapılırken işlemlerde de vade süresinden ötürü doğan sürelerin uzun olmasına dayalı daha da kısa vadede ulaşabilme süreci, temel amaç olarak tanımlanır. Bu sayede ihracat yapan kişi, uzun süreli olarak yurtdışına dayalı ticarette risklerden kurtulmak için doğrudan istediği tutara kısa vadeyle ulaşabilmek ister ve ulaşır.

2020/factoring

İhracat yapan kişiler, Forfaiting aracılığıyla birçok faktörden kurtulmuş olur. Bunlar genelde yurtdışı ile yapılan işlerde var olan temel riskler olarak tanımlanır. İlk akla gelenler ise ülke riski, döviz kur riski, faiz oranı ya da ticari risk gibi konulardır.

Faktoring ile Forfaiting Arasındaki Farklar

  • Kıyaslanabilir olarak ilk akla gelen kavramlardan biri de faktoring olmaktadır. Faktoring'in forfaiting kavramından ayıran en temel özelliği, devamlılık ve bir defaya özel yapılan işlem olmasıdır.
  • Forfaiting sürecinde yapılan işlem bir defalık olur. Ancak faktoring'te devamlılık esastır.
  • Forfaiting'te senet, poliçe gibi gereksinimler vardır. Faktoring'te ise fatura karşılığında kullanıma açıktır.
  • Forfaiting'te 6 ay ile 7 yıl arasında istenilen zaman aralığında vadeli şekilde kullanım söz konusudur ancak faktoring, en fazla 3 ay vade ile yapılabilir.
  • Firma riski forfaiting yapıldığında %0 denecek kadar yoktur ancak faktoring yapıldığında firma riski %10 ve üzeri olmaktadır.
  • Özel bir anlaşma ya da sözleşme, forfaiting yapılırken bulunmaz. Faktoring yapılırken genel bir sözleşme yapılmaktadır.
  • Forfaiting'te faiz, iskonto yöntemi ile hesaplanırken; faktoring tarafında faizler, cari hesaplar yöntemi ile açıklanır ve hesaplanır.

Forfaiting İşleminin Satıcı Tarafında Faydaları Nelerdir?

Kredi değerliliği, satıcı tarafında artışa geçer. Aynı zamanda satıcı işletme %100 finansman sağlayarak forfaiting işleminden kazançlı olur. Bunların yanı sıra ülke riskinden tutun da kur, faiz oranları ya da ticari faizlerle ilgili sigorta masraflarının tamamından kurtulur. Forfaiting işlemleri genelde gizli yapılan işlemler olduğu için satıcı işletme, gizliliğin avantajlarından faydalanarak bu noktada birçok imkana da sahip olmuş olur. Tek seferlik yapılan bir işlemdir ve Forfaiter tarafından rücu hakkı bulunmamaktadır. Bu sayede tahsil riski de olmadığından böyle bir risk tamamen yok olur.

Bürokratik olarak herhangi bir işlemle uğraşmayacağı gibi alacaklardan doğan tüm muhasebe süreçlerinde de kayıtlar ortadan kalkmış olacağı için avantajlı olur. Bunların dışında forfaiting, nakit girişi dışında peşin alışlar sayesinde de nakit iskontolundan faydalanma noktasında yardımcıdır.

Forfaiting İşleminde Taraflar Bilgisi Nedir?

Forfaiting işlemlerinde taraflar kimdir ve ne şekilde ayrılır? Bunların detayları şu şekildedir:

  • Forfaitist, doğrudan ihracat yapan işletme olur hakkını devreden kişi veya kurumdur.
  • Garanti veren garantör bankaya aval adı verilir.
  • İthalatçı işletme vardır.
  • Son olarak alacaklının tüm haklarını satın alan Forfaiter adı verilen bir alacaklı kurum bulunur.

Forfaiting İşleminin Riskleri

Az gelişmiş ülkelerde borçlu olmak, politik riskleri de beraberinde getirir. Bu nedenle ülkelere göre risk yüksektir. Bir diğer risk, transfer riskidir. Borçlu olan kişi, borç ödemesini yaptığı anda tahsil sürecinde ülke tarafından uygulanan kambiyo vergisi ya da döviz noktasında kaynak yetersizliği nedeniyle transferin doğru zamanda yapılamaması riskleridir.

Bir başka açıdan döviz kuru riski bulunur. Burada başka ülke para cinslerinin sözleşme yapılmış olması dışında kurlarda ki ani değişimler nedeniyle satıcıya zarara uğratması durumu söz konusu olması, döviz kuru riski olarak tanımlanır. Faiz oranlarıyla ilgili riskler, faizlerde dalgalanmaların çok olması sonucunda forfait işlemlerinde borçlular, forfaiter ile ilgili ya riski arttırır ya da riski azaltırlar. Bu nedenle faiz oranı riski de çok önemlidir.

Yatırım Hesabı Açın
Yatırım Hesabı Başvurusu

Alnus Yatırım ayrıcalıklarından yararlanın. Size özel yatırım hesabı ile tanışın!

Yatırımcıya özel platform, ürün çeşitliliği, kişiye özel analiz desteği, hızlı para yatırma / çekme ve daha fazlası için hemen hesap açın!

ÜCRETSİZ BAŞVURU
Daha önce kayıt oldunuz mu? Giriş Yapın


PLATFORM TALEP FORMU


KREDİ BAŞVURU
Kredi başvurunuzun sonuçlanması için müşteri temsilcilerimiz sizinle aşağıda bırakacağınız bilgiler üzerinden iletişime geçecektir.


Alnus International
DEMO TALEBİ
Başvurunuzun sonuçlanması için aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz.


Finansal Terimler Sözlüğü