Hisse sahibi bir şirket, şirketine yeni yatırım kaynağı sunmak ve hisselerine talebi artırmak amacı ile stratejik olarak hisse bölünmesi bile olabilir. Genelde şirketlerin hisse bölünmesine gittiği durumlar içerisinde şirketin hisse senetlerinin çok yüksek olarak fiyatlandırılması vardır.
Hisse senetlerinin değerinin yüksek olduğunu düşünen şirketler hisse bölünmesi yaparak daha fazla hisse satın alınmasına imkân sağlar. Bu sayede vatandaşlar ya da küçük firmalar hisse senedi alarak yeni yatırım kollarına ana paralarını yatırabilir. Bazen hisse bölünmesine hisselerin değerinin artırılması amacı ile de gidilebilir. Bölünen hisselere olan talep artar böylece daha fazla hisse senedi satılır. Dolaylı olarak da bu satışlar sayesinde şirketin değeri artmış olur.
Hisse bölünmesi ile şirketler ana para akışlarını korumuş olurlar. Bölünme ile birlikte şirketin tedavüldeki hisse senetlerinin sayısı artar ancak bölünen hisselerin başına düşecek fiyat daha az olur. Şirketler hisse bölünmesi yaparak şirket hissesinin bir kısmını halka arz edebilir. Böylece küçük yatırımcılardan şirkete parasal anlamda kaynak da sağlanmış olunur.
Hisse bölünmesi bazı durumlarda tersine de yapılarak Tersine Hisse Bölünmesi durumunu gerçekleştirebilir. Bu aşamada aslında tam anlamı ile hisselerde bir bölünme söz konusu değildir. Şirketler bazı durumlarda ya da gerekli gördüğü takdirde piyasadaki kendi hisse senetlerinin sayısını azaltmak suretiyle hisselerin piyasa fiyatını da artırabilir. Bu durum ise daha çok ana paraya ihtiyacı olmayan ya da kazanç veya kar getirisi oldukça yüksek olan şirketler tarafından yapılır.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır. Şirket her türlü hisse değerini korumuş olacaktır.
Tersine hisse bölünmesinin söz konusu olduğu durumlarda da hisse etkilenir ancak bu olumsuz ya da olumlu bir etkilenme değildir. Tersine hisse bölünmesi ise bölünme oranı azaldıkça o oranda hissenin değeri de artacaktır. Yani tersine artmada hisseden kazanç oranı ve hissenin değeri belirtilen orandadır. Pay içerisinde bütün bir hale getirildiğinde hissenin değeri de o oranda yükselir.
Yatırım aracı olarak hisse senedi düşünüyorsanız yatırım yapılacak 20 farklı sektör vardır. Bu sektörlerden en çok hangi hisse kazandırır konusu ise oldukça merak edilir. Şirketler ya da ülkelerin içerisinde bulunduğu finansal, kültürel, sosyolojik, hastalık, salgın, doğal afet gibi konular o alandaki hisse senetlerini etkiler. Salgın ve hastalık döneminde sağlık şirketlerinin hisseleri değerlenirken hayat normale dönünce bu hisselerin değeri düşebilir.
Dönemsel olarak bazı şirketlerin hisselerini alırken bazılarını kar ya da yatırım amacı ile satabilirsiniz. Ancak bu konu uzman firmalardan ya da kişilerden finansal ve ekonomik danışmanlık alınması gereken bir konudur. Doğru yatırım şirketi ile iletişim kurduğunuzda birikimleriniz ve hisselerden sağladığınız kar oranı da o doğrultuda artacaktır.