Görüntülü Hesap Canlı Destek Whatsapp Ücretsiz Kayıt Banka Hesapları Komisyon Tarifesi
Yardım
Twitter
Anlık twitter akışı

Hisse Seçim Analiz Türleri

Yatırımcıların gelirlerini artırmak için başvurduğu yöntemlerden biri de hisse senetleridir. Finansal piyasada en çok işlem gören ürünlerden biri olan hisse senetlerini seçerken bazı kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir. Elinizde bulunan belli bir miktardaki mal varlığını hisse senedine yatırmak istiyorsanız hisse seçimini mantıklı yapmanız gerekir. Şöyle ki; yatırımcıların en büyük amacı farklı yatırım araçlarını değerlendirerek ellerinde bulunan miktarın katlanarak artmasını sağlamaya çalışmalarıdır. Eğer hisse seçimi doğru bir şekilde yapılmaz ise bu durumda hisse senedi, yatırdığınızı fazlası ile almanıza imkan sağlamaz aynı zamanda sizi zarara da uğratır.

Borsada çok fazla işlem gören hisse senetlerini, yatırım yapmak isteyen kişiler alır. Hisse senetleri alımı ile yatırımcılar şirkete ortak olma şansı elde eder. Şirketlerin hisse senedini elinde bulunduran yatırımcı aynı zamanda şirketlerin kar paylarından gelir elde eder. Bunun dışında sermaye artırımından da faydalanabilmeleri mümkündür. Yatırımcıların şirketlerden yüksek kâr payı alabilmesi için hisse senedi alınan şirketin hisselerinin borsada değerinin yüksek olması gerekir ancak doğru bir şirkete yatırım yaparak kazanç katlanabilir. O yüzden de hisse senedi alırken hisse seçim analiz türlerinden yararlanmak gerekir.

Hisse senedi seçiminde kullanılan çok farklı yöntemler olsa da yatırımcılar tarafından en çok kullanılan iki yöntem vardır. Bunlar; teknik analiz ve temel analiz yöntemleridir. Bu yöntemlerin kendi içerisinde artı ve eksileri olmakla birlikte hangi analiz yönteminin kullanılacağını yatırımcı ve aracı kurum belirleyecektir. 

Temel Analiz

Hisse seçim analiz türü olarak bilinen temel analiz yöntemi genelde orta vadeli ya da uzun vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilir. Temel analiz yönteminde asıl amaç hisse senetlerinin gerçekte sahip olduğu değeri ortaya çıkarmaktır. Bir şirkete yatırım yapmadan önce hisse seçiminde temel analiz yöntemi kullanılarak hisse senedi alımı yapıp şirkete ortak olabilirsiniz. Yalnız temel analiz yaparken bazı durumları ve faktörleri es geçmemek gerekir. Şirketin bilançosu, gelir tablosu, şirketin sahip olduğu nakit akışı, döviz pozisyonları bakılması gereken en önemli konulardır. Şirkete dair somut veriler dışında şirket hakkında çıkan haberler bile temel analiz için önemlidir. Şirketin verileri ile göremediğiniz birçok şeyi haberlerden de öğrenmeniz mümkündür. Edindiğiniz bilgileri yorumlayarak ve piyasalardaki dalgalanmaları da göz önünde bulundurarak bu konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Temel analiz için elde edeceğiniz bu veriler size hisse seçiminde doğru yolu gösterecektir. Temel analiz yöntemi daha çok sektör, ekonomi ve şirket eksenli yapılır.

Eğer efektif yatırım kararları alma pozisyonunda iseniz finansal piyasalardaki dalgalanmaların nedenlerini araştırıp elinizdeki verilerle doğru bir şekilde karar verebilirsiniz. Temel analiz sayesinde eğer hisse senedinin gerçek değeri piyasa fiyatının üzerinde ise alım emri verilir. Sahip olunan hisse senedinin gerçek değeri piyasa fiyatının altında ise de satım emri verilecektir.   

Teknik Analiz

Teknik analizde kavramlar biraz daha spesifik bir hal alır. Hisse seçim analiz türleri içerisinde anlaşılması zor diyebileceğimiz bir analiz türüdür. Bunun için belli bir alanda profesyonel olmak ve finansal kavramları bilmek önemlidir. O sebeple de teknik analiz yapması için yatırım uzmanları ya da aracı yatırım şirketlerinden destek almak gerekir.

Hisse seçiminde yapılan teknik analizde fiyat ve hacim esas alınır. Fiyat ve hacim konusundaki veriler sadece günümüz için bize fikir vermez. Birden çok veri birlikte değerlendirilmelidir. Teknik analizde aslında temel analizden de yararlanılır. Orta ve uzun vadeli yatırımlardan daha verimli sonuçlar almak ve karı artırmak amacı ile hisse seçiminde teknik analiz yöntemi kullanılır.  

Hisse seçimi için ilk olarak şirketin geçmiş fiyat ve hacim verileri hakkında detaylı bilgiye sahip olunmalıdır. Daha sonra gelecek fiyatlara ilişkin elinizde bilgi bulunabilir. O yüzden de fiyat ve hacimden türetilen göstergeler (indikatörler) önemlidir. Teknik analiz yönteminde en sık kullanılan indikatörler; Bollinger Bands, Moving Average, (Hareketli Ortalama, Relative Strength Index (RSI) ve Moving Average Convergence Divergence (Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama). Bunlar sadece en çok bilinen indikatörler olup bunları çoğaltmak mümkündür.

Hisse seçiminde analiz türleri değerlendirilirken genelde sadece temel analiz ya da yalnızca teknik analiz kullanılmaz. İkisinden de yararlanılarak hisse seçiminde verimli sonuçlar alınmaya çalışılır.

ÜCRETSİZ BAŞVURU
Daha önce kayıt oldunuz mu? Giriş Yapın


PLATFORM TALEP FORMU


KREDİ BAŞVURU
Kredi başvurunuzun sonuçlanması için müşteri temsilcilerimiz sizinle aşağıda bırakacağınız bilgiler üzerinden iletişime geçecektir.


Alnus International
DEMO TALEBİ
Başvurunuzun sonuçlanması için aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz.


Finansal Terimler Sözlüğü