Hisse senedi fiyat tipleri; temiz fiyat ve kirli fiyat olmak üzere iki başlık altında incelenir. Temiz fiyat, menkul kıymetin işlemiş faizini ya da birikmiş kirasını içermeyen fiyat tipidir. Kirli fiyat ise, menkul kıymetin işlemiş faizini ya da birikmiş kirasını içeren fiyat tipidir.
Dönemsel kupon faizinin veya kira getirisinin ilk kupon dönemindeki ihraç tarihi, diğer kupon dönemlerinde ise kupon ödeme tarihinden valör tarihine kadar geçen gün sayısını gösteren miktar işlemiş faiz ya da birikmiş kiradır. İşlemin takas tutarının hesaplanması amacıyla kullanılan fiyat ise takas fiyatıdır. Enflasyona endeksli devlet tahvilleri için enflasyon katkısı değerlendirmeye alınarak hesaplanan takas fiyatı; diğer menkul kıymetler için kirli fiyata eşittir.
Limit Fiyatlı Emirler (Limit Order
Hem fiyat hem de miktarın girildiği emir tipidir. Girildikleri andan itibaren kısmen ya da tamamen işlem olmaması halinde gerçekleşmeyen kısmı, fiyat ve zaman öncelik sırasına göre payın (pasif) bekler.
Piyasa Emirleri (Market Order)
Yalnızca miktar belirtilerek girilen emirlerdir. Karşı tarafta yer alan en iyi fiyatlı emirlerle eşleşir; böylece işleme dönüşürler. Karşı tarafta eşleşebilecekleri emirlerin olmaması durumunda otomatik olarak iptal edilirler. Tek fiyat yönteminde emir toplama aşamasında girilen piyasa emirleri, eşleştirme başlayana kadar emir defterinde bekletilir; başladığında ise işleme dönüşür. İşleme dönüşmeyen piyasa emirleri seansın sürekli işlem bölümüne aktarılamaz ve iptal edilir.
Piyasadan Limite Emirler (Market to Limit Order)
Piyasa emirlerinde olduğu gibi fiyat yazılmaksızın girilen emirlerdir. Sadece karşı tarafta yer alan en iyi fiyat kademesinde bekleyen emirlerle eşleşir; böylece işleme dönüşürler.
İşleme dönüşmeyen kısmı ise, gerçekleştiği son işlem fiyatını alarak limit fiyatlı emre dönüşür ve emir defterinde pasif olarak yazılır(kalanı iptal olarak girilirse iptal edilir, pasife yazılmazlar).
Dengeleyici Emirler (Imbalance Orders)
Açılış ve kapanış seansları dâhil olmakla birlikte tek fiyat yönetimi uygulanan tüm seans bölümlerinde fiyatın belirlenmesi sürecinde hesaba katılmayan, fakat belirlenen eşleşme fiyatı seviyesinde karşılanmadan kalan emirler ile işlem yapmak üzere girilen emirlerdir. Eşleşmeden kalanları iptal edilirler.
Günlük
Pay Piyasasındaki tüm pazarlarda girilen her emir, aksi belirtilmediği takdirde; girildiği gün boyunca geçerli olmakta ve herhangi bir işlem yapılmaması halinde gün sonunda iptal edilmektedirler.
Kalanı İptal Et (KİE)
Fiyat ve miktar belirtilerek girilen emrin; girildiği anda karşılanmayan bölümü otomatik olarak iptal edilir.
İptale Kadar Geçerli (İKG)
Borsa Birincil Piyasada Değişken ve Sabit Fiyatla Talep Toplama yöntemlerinde geçerli emir girişleri halka arz süresinin sonuna kadar yapılabilir. Bu geçerlilik türü; talep toplama yöntemiyle halka arzların gerçekleştirildiği birincil piyasada (.HE sıralarında) kullanılır.
Tarihli
Fiyat adımı ve fiyat değişme sınırları çerçevesinde geçerli olacakları son tarih belirtilerek sisteme girilen, işlem görmediği ya da iptal edilmediği sürece sistemde geçerliliğini koruyan emirlerdir. Geçerli olabilecekleri azami süre Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Hisse senedi almak için izlenmesi gereken bazı aşamalar vardır. Öncelikle bir aracı kurum seçmeli ve bu kurumda bir yatırım hesabı açmalısınız. Açtırdığınız bu hesaba para yatırarak ilk hisse senedi alım emrini verebilir; böylece ilk hisse senedinizi almış olursunuz.
Alnus Yatırım ayrıcalıklarından yararlanın. Size özel yatırım hesabı ile tanışın!
Yatırımcıya özel platform, ürün çeşitliliği, kişiye özel analiz desteği, hızlı para yatırma / çekme ve daha fazlası için hemen hesap açın!