Mortgage nedir? Sorusu, ‘ipotek teminatı’ şeklinde cevap bulur. Mortgage; İngilizce kökenli bir kavramdır ve kelime anlamı olarak 'ipotek teminatı' demektir. Ayrıca bu terim, konut kredileri kapsamında bir çeşit taşınmaz finansman sistemi diye de ifade edilebilir.
Bu sistem uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görülür. Mortgage sisteminde birçok finans kuruluşu müşterilere uzun vadeli krediler kullandırır.
Mortgage kredi vadesi kişilerin ödeme gücü çerçevesinde farklılaşabilir. Kullanıcılar seçtikleri vadelere göre aylık ödemeler yapıp ev sahibi olabilirler.
Ancak finans kuruluşu tarafından satın alınan konutun üzerine, kredi teminatı olarak, ödeme vadesi tamamlanıncaya kadar ipotek şerhi düşülür.
Mortgage kredisi ödemesi bittiğinde konut üzerindeki ipotek kalkar ve kişi, o taşınmazın tek sahibi hâline gelir.
Konutu bir projeye bağlı olarak satın almak Mortgage konusunda avantaj sağlayabilir. İnşaat firmaları bir finansal kurum veya banka ile anlaşmalı çalışırlar.
Projeden ev sahibi olmak isteyenler bu finans kuruluşlarından kredi alırlar. Bu durumda ev ilk kez satılacağından dolayı ekspertiz konusunda da süreç hızlı tamamlanır.
Evin en temel ihtiyaç durumunda olması, ancak kira piyasasının her geçen gün artması, insanların daha fazla ev sahibi olmak istemesine yol açmıştır.
Evlerin de tek seferde ödenebilmesi yüksek fiyatlara sahip olmaları, akıllara bankaları ve kredileri getirmektedir.
Neredeyse her alanda bir kredi ürünü sunabilen bankalar, ev için mortgage olarak adlandırdıkları bir çözüm geliştirmişlerdir. Konut piyasasına 'kira ödüyormuş gibi ev sahibi olmak' tabirini kazandıran mortgage, tutsat veya tutulu satış olarak tanımlanır.
Bu terimler, bankacılıkta ise ipotekli ya da rehinli satış biçiminde karşılık bulur.
Kısaca mortgage, krediye konu gayrimenkulün kendi kendine ipotek edilmesi suretiyle kullandırılan bir kredi türüdür.
Çoğunlukla 'konut finansmanı' adıyla bir kredili ürün olarak sunulan mortgage, genelde ev satın alımlarında kullandırılır. Bunun nedeni düşük faiz ve uzun vade alternatifleridir. Fakat aynı zamanda iş yeri, arsa vb. gayrimenkuller için de kullandırılır. Zira bu sistem yalnız çekilen kredi ile satın alınması kararlaştırılan bir malın ipotek ettirilmesinden ibaret değildir.
Kişiler mortgage kredisi alırken bu krediyi kullanarak satın alınan malın aslında bankaya ait olacağını bilmelidir. Bu yöntemle bir ev alındığı zaman, kredi borcu bitene kadar evin sahibi banka olur. Dolayısıyla borcun ödenmemesi hâlinde bankanın evi satmak suretiyle kredi borcunu tahsil etmeye yetkilidir.
Kredi almadan önce dikkat edilmesi gereken şeylerden biri ise elbette faiz oranlarıdır. Çünkü faiz oranları her bankada farklıdır ve borçlanılan tutarı doğrudan etkiler. Bu sebeple en uygun faiz oranını bulmak için detaylı araştırma yapılması gerekir. Bankaların güncel faiz oranları karşılaştırılmalı, en uygun konut kredisi veren bankalar öğrenilmelidir.
Mortgage hesaplama işlemleri; bankaya, faiz oranına, hazırlanan ödeme planına, vade süresi ve sayısına göre değişkenlik gösterir. Mortgage kredisi hesaplama için internette bulunan kredi hesaplama araçlarından yararlanabilirsiniz.
Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Sayılan tüm bu aşamaları doğru bir şekilde yapabilmek için yatırım alanında uzman bir firma ile çalışmanız gerekir. Adımları doğru şekilde yaptığınız sürece Borsa’da kazanç sağlayabilirsiniz. Alnus Yatırım birikimlerinizi kazanca dönüştürüp yatırımlarınızı değerlendirir.
Mortgage Krizi; 2008 Ekonomik Krizi ya da Büyük Durgunluk, 2008 yılının son aylarında meydana gelen ve birçok ülkeyi olumsuz yönde etkilemiş olan ekonomik gelişmelerdir.
1929 Dünya Ekonomik Bunalımı ile kıyaslanan bu kriz özellikle Eylül 2008'de gözle görülür hâle gelmiştir.
ABD'de taşınmaz mal piyasasının aniden değer kaybetmesi ve bunun neticesi tutulu satışlardaki kişisel iflasların artmasının krizi tetiklediği düşünülmektedir.
Mortgage kredilerinde faiz oranları nispeten daha düşüktür. Uzun vadeler sayesinde kolay ödeme imkânı vardır. Taksit tutarları gelir düzeyi doğrultusunda göre belirlenir, genellikle sabittir. Taksit sayısı çoktur ve her bir taksite ödenecek miktar bu nedenle daha düşük olur.
Mortgage faiz oranları yukarıda da bildirdiğimiz gibi banka ve müşteri kaynaklı faktörlere göre değişeceği için kesin bir şey söyleyemeyiz. Güncel faiz oranlarını konut kredisi hesaplama sayfalarından sorgulayabilirsiniz.