OECD nedir? Sorusunu kısaca şöyle yanıtlayabiliriz: OECD kısaltmasının açılımı, İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı şeklindedir. İngilizcede, ‘Organisation for Economic Co-operation and Development’ olarak bilinir. Ayrıca, ‘Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ olarak tanınır.
1948 yılının 16 Nisan tarihinde kurulan OECD’nin merkezi Fransa’nın Paris şehridir. OECD bünyesinde 38 ülke bulunur. Resmi web sitesine ise www.oecd.org adresinden ulaşabilirsiniz.
OECD Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Teşkilatı anlamına gelir. Organizasyon üye ülkelerle kanıta dayalı uluslararası standartlar oluşturmak; ekonomik, sosyal, çevresel sorunları çözmek için çalışır.
Ayrıca OECD, üye ülkelerin ekonomik performanslarını iyileştirmek için mücadele eder. İstihdam meydana getirmeyi, eğitimi teşvik etmeyi ve uluslararası vergi kaçaklığını önlemeyi hedefler.
OECD platformu sistemler üzerindeki denetlemeleri ile hayat kalitesini artırmaya ilişkin politika önerilerinde bulunur. Küresel istikrar için koruma ve sürdürülebilirlik çalışmaları yürüten Oecd, dünya ekonomisinin gelişmesini ve planlı bir büyümeyi destekler.
Uluslararası ekonomi örgütü olan OECD’nin temel amaçları şunlardır:
Oecd üye ülkeler listesi ve bu ülkelerin organizasyona katıldığı tarihler şu şekildedir:
1948- 1960 arasında faaliyet gösteren OEEC (Avrupa Ekonomik İşbirliği Teşkilatı), 14 Aralık 1960 itibariyle imzalanan Paris Sözleşmesi sonucu yeni işbirlikleriyle farklı bir oluşuma dönüştü. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı olarak 30 Eylül 1961'de faaliyet göstermeye devam etti.
Konvansiyonun giriş bölümü şöyle başlar: 'Bireysel özgürlükleri korumak suretiyle genel refah seviyesini yükseltmek olan BM amaçlarına ulaşabilmek, ekonomik güç düzeyini artırmaktan geçer.’ İşte bu, Oecd’nin amacını kısa olarak özetleyen bir ifadedir.
Yukarıda saydığımız 38 ülkenin hepsi kurucu isimler arasında değildir. Kurucu ülkeleri şöyle sıralayabiliriz:
Evet. Türkiye, 2 Ağustos 1961 tarihinde resmi olarak OECD üyesi olmuştur.
OECD’nin merkezi Paris'te yer alır. Yaklaşık 390 milyon Avro bütçeye ve 3.300 çalışana sahip olan OECD geniş bir konu dağılımında 500’ün üzerinde rapor yayınlar.
OECD, çalışmalarını Genel Konsey ve çeşitli başlıklara yönelik faaliyet gösteren komite ve çalışma grupları sayesinde yürütür. OECD’nin gündelik işleyişini sağlamak için Genel Sekreter başkanlığında bir Sekretarya çalışır. Aynı zamanda Uluslararası Enerji Ajansı ve benzeri özel organlarla da konu bazlı çalışmalar yürütülür.