Görüntülü Hesap Canlı Destek Whatsapp Ücretsiz Kayıt Banka Hesapları Komisyon Tarifesi
Yardım
Twitter
Anlık twitter akışı

Revalüasyon Nedir?

Revalüasyon, para birimi değer kaybeden ülkelerde para değerinin artırması amacıyla devletin merkez bankaları aracılığı ile piyasaya müdahale etmesidir. Revalüasyon devalüasyonun tam tersi olarak bilinmektedir. Kısa vadede bakıldığı zaman revalüasyonun olumlu yanları göze çarpsa da olumsuz tarafları da bulunmaktadır. Revalüasyon genellikle ödeme bilançosu yüksek olan ülkelerde gündeme gelmektedir. Ancak ülkeler ödeme bilançosunun dengede olmasını istemektedir. Ödeme bilançosu yüksek olan ülkelerin ödeme bilançosunu dengede tutma isteği aslında bir istek değil düzgün bir ekonomik durum için bir gerekliliktir. Revalüasyon ile birlikte bu ülkeler enflasyonu dengede tutmaya çalışmaktadır. Enflasyonun düşmesi ile yatırımlar üretim hizmeti veren işlere yönelmektedir. Enflasyonun azalması ile ticaret hayatı canlanmakta ve ülke ekonomisi daha kısa vadede olumlu sinyaller verebilmektedir.

Revalüasyon Özellikleri Nelerdir?

Revalüasyon özellikleri, revalüasyon politikası güden ülkelerde yaşayan kimseler ve revalüasyon konusunu araştıran kimseler tarafından merak edilmektedir. Revalüasyon aslında ödeme dengesi bozuk olan ülkelerde hükümetlerin ekonomi planları arasında yer alan bir işlemdir. Revalüasyon işleminin özellikleri ise şu şekildedir:

  • Revalüasyon bir hükümet politikasıdır.
  • Ödeme dengesi yüksek olan yani ödemesi kendisine yapılan ödemelerden fazla olan ülkelerin genellikle uyguladığı bir politikadır.
  • Merkez bankalarında ihtiyaçtan fazla döviz ve altın stoku bulunması halinde uygulanabilmektedir.
  • Revalüasyon politikası ile hükümetler ödeme dengesini sağlamayı amaçlamaktadır.
2020/revaluasyon-nedir

Revalüasyon Sonuçları Nelerdir?

Revalüasyonun sebep olduğu durumlar, olumlu ya da olumsuz olabilmektedir. Revalüasyonun piyasaya olumlu etkileri ise şu şekildedir:

  • Revalüasyon ilan edilen ülkenin para birimi revalüasyon ile değer kazanabilmektedir.
  • Revalüasyon ilan edilmesi halinde mal ve hizmetlerin fiyatları ucuzlayabilmektedir.

Revalüasyonun Olumsuz Etkileri Var Mıdır?

Revalüasyon işleminin olumsuz etkileri, olumlu etkilerinden oldukça daha fazladır. Hükümet tarafından ilan edilen revalüasyonun olumsuz etkileri şu şekildedir:

  • Revalüasyon ilan edilen ülkede dıştan alınan ürünler yani ithalat artmaktadır.
  • Revalüasyon ilan edilen ülkede yani ihracat azalmaktadır.
  • Revalüasyon ilan edilen ülkede yabancı ürünlerin fiyatı düşmekte yerli üretim ürünlerin fiyatı ise artmaktadır.
  • Revalüasyon ilan edilen ülkenin para biriminin gerçek değeri bilinmemektedir. Merkez bankasının ekonomik hayattan elinin çekmesi ile ülkenin kullandığı para biriminin aniden değer kaybetmesi piyasayı olumsuz etkileyebilmektedir.
  • Ticaret hayatı revalüasyondan olumsuz etkilenmektedir.

 

 

Yatırım Hesabı Açın
Yatırım Hesabı Başvurusu

Alnus Yatırım ayrıcalıklarından yararlanın. Size özel yatırım hesabı ile tanışın!

Yatırımcıya özel platform, ürün çeşitliliği, kişiye özel analiz desteği, hızlı para yatırma / çekme ve daha fazlası için hemen hesap açın!

ÜCRETSİZ BAŞVURU
Daha önce kayıt oldunuz mu? Giriş Yapın


PLATFORM TALEP FORMU


KREDİ BAŞVURU
Kredi başvurunuzun sonuçlanması için müşteri temsilcilerimiz sizinle aşağıda bırakacağınız bilgiler üzerinden iletişime geçecektir.


Alnus International
DEMO TALEBİ
Başvurunuzun sonuçlanması için aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz.


Finansal Terimler Sözlüğü