Hareketli Stop Loss
1. Oran ile hareketli zarar durdur
- Hareketli stop loss , alım işlemi gerçekleştikten sonra yükselen hisse senetlerinde müşterinin karından zarar etmemesi amacı ile kullanılır.
- Hareketli stop loss girildiğinde ve fiyat yükseldiğinde stop loss seviyesi sürekli güncellenir, ancak düşüş yaşandığı durumda seviye sabittir.
- 10 TL alım fiyatlı bir hisse senedi için %2 stop loss koyduğumuzda ilk stop loss seviyesi 9,80 tl olarak belirlenir. Hisse fiyatının 11 TL’ye yükseldiği durumda stop loss seviyesi 10,78 olarak yeniden belirlenir. Yukarı yönlü her fiyat yükselmesinde bu seviye güncellenir.
- 11 fiyatını gördükten sonra hissenin fiyatının 10,90 olduğunu düşünelim. Bu durumda stop loss seviyesi güncellenmez fiyat 10,78 olduğunda stop loss devreye girer. Stop loss devreye girmeden yeniden yükseliş yaşanırsa ve fiyat 11 üzerine çıkarsa yeni hesaplama yapılır. İlk alım fiyatının altındaki hiçbir seviyede yeniden stop loss hesaplaması yapılmaz.
2. Fiyat adımı ile hareketli stop loss
- Hareketli stop loss belirlenirken aradaki fark fiyat adımı ile hesaplanır. Fiyat 10 tl olduğunda 0,05 fiyat adımı ile hareketli stop loss girildiğinde 9,95 ilk stop loss seviyesi olur. Fiyat 11 olduğunda bu seviye 10,95 olarak güncellenir. Fiyat düşmeye başlayıp 10,95 görüldüğünde stop loss devreye girer. Fiyat stop loss seviyesini görmeden yeniden yükselmeye başlarsa 11 fiyatı sonrasında yeniden hesaplama yapılır. Ana emir fiyatı olan 10 tl altında herhangi bir yeniden hesaplama yapılmaz.
- Geçerlilik kullanıcıya seçtirilmeden default olarak 30 gün belirlenebilir.
- Emir tipi: Piyasa seçildiğinde PYS emir tipi olarak borsaya gönderilir ve adeti tamamlayana kadar her kademeden alır, Piyasadan Limite dendiğinde PYL emir borsaya gönderilir aktif kademe ne kadar varsa gerçekleşir, diğer adetler pasifte kalır. ( Emir tipi kullanıcıya seçtirilmeden kar al ya da zarar durdur seviyesini gördüğünde PYS olarak borsaya iletilebilir. )
Süreli Emir
- Süreli Emir verildiği günden geçerlilik gününe kadar sistemde tutulan, emir fiyatı borsa fiyat aralığında olduğu sürece borsaya iletilen emirlerdir.
- Emir borsaya iletilip, gerçekleştiğinde sistemden silinir. Borsa iletilen ancak gerçekleşen emir olması durumunda emir silinmez.
- Kısmi gerçekleşme durumunda emir silinir.
- Fiyat kısmında kullanıcı elle de giriş yapabilmelidir.
- Hem alım hem de satım için süreli emir girilebilir.
- Emir tipi default lmt getirilir ve değiştirilmesine izin verilmez.
Parçalı Emir
- Müşterinin giriş yaptığı emir, verdiği saat aralığına göre eşit parçalara bölünerek sırayla borsaya iletilir.
- Girilen adet toplam adeti ifade eder. Parça sayısı ile toplam adetin kaç parça halinde borsa iletileceğini ifade eder.
- Emirler kullanıcının girmiş olduğu saat aralığının da eş parçaya bölünmesi ile belirlenen saatlerde borsaya iletilir.
- 100 adet ve 5 parça girildiğinde 20 şer adetlik 5 emir gönderilir. Emir saati aralığı da 14:00 ile 16:00 saatleri arasında emir gider.
1. Emir saat 14:00 de 20 adet
2. Emir 14:30 de 20 adet
3. Emir 15:00 da 20 adet
4. Emir 15:30 de 20 adet
5. Emir 16: da 20 adet olarak borsaya iletilir.
- Girilen emirde başlangıç saati bitişten büyük girilemez, borsa işlem saatleri dışında emir saati seçilemez.
Şartlı Emir
- Şu anda borsada viop tarafında borsanın desteklendiği şartlı emrin aynısı hisse tarafında da kullanılabilir.
- Şart tipi (büyük, küçük ve eşit) ve şart fiyatı girişi yapılır.
- Bir şarta bağlı tek emir girilebilir.
Bir Diğerini İptal Eden Emir
- Kullanıcı aynı anda iki emir girişi yapar ve bu emirlerden hangisi önce gerçekleşir ise diğer iptal olur.
- Emirlerin ikisi de borsaya iletilir. Hangisi önce gerçekleşir ise diğeri iptal olur.
- Kısmi gerçekleşmelerde iptal nedenidir.
- Emir tipi her zaman limit seçilir.
- Tavan ve taban fiyat uygulaması yoktur. Kullanıcı elle emir girebilir.