Tahviller; ülke hazineleri ya da ülkede mal ve hizmet üreten anonim şirketler, kamu kuruluşları veya devlet tarafından bütçe finansmanı ihtiyacının giderilmesi amacıyla ihraç edilen, vadesi bir yıldan fazla olan borçlanma senetleridir.
Tahvillerin satılmasındaki esas amaç; daha ucuz finansman sağlanmasıdır. Tahvili satın alan kişi fon sağlayıcı rolündedir. Bu rol herhangi bir şirket ortaklığını göstermez. Tahvili satın almış olan kişinin sahip olduğu tek hak; ödediği anaparayı faizi ile birlikte geri alma hakkıdır.
Bono ve tahvillerin sınıflandırılması, ihracı yapan gerçek veya tüzel kişiye göre yapılabilmektedir:
Tahvillerin satılmasındaki esas amaç; daha ucuz finansman sağlanmasıdır. Tahvili satın alan kişi fon sağlayıcı rolündedir. Bu rol herhangi bir şirket ortaklığını göstermez. Tahvili satın almış olan kişinin sahip olduğu tek hak; ödediği anaparayı faizi ile birlikte geri alma hakkıdır.
Bono ve tahvillerin sınıflandırılması, ihracı yapan gerçek veya tüzel kişiye göre yapılabilmektedir:
Tahvillerin Özellikleri:
Borçlanma Araçları Piyasası Prosedürü için Tıklayınız.
Bono nedir? ; menkul kıymet niteliğine sahip olup, nakit yerine geçerek ödeme kolaylığı sağlayan emre yazılı kambiyo senetlerine ve sermaye piyasaları aracılığıyla finansman sağlamak için ihraç edilen sabit getirili menkul kıymetlerine denir. Yatırımcıların devlet veya kurumsal yerlerden değişken ya da sabit faiz oranlarıyla belirlenen süre içerisinde kredi aldığını belirten bir belge niteliği taşımaktadır.
Bonoların genel kullanım amacı; şirketler, belediyeler, devletler ve hükümetler tarafından hazırlanan projeleri finanse etmektir. Bonoların vade süresi genel olarak 60 gün ile 300 gün arasında sınırlıdır.
Bir kıymetli evrak olarak kabul gören bonoyu düzenleyen borçlu (muhatap), bononun üzerinde yazılı olan tutarı bononun alacaklısına (lehtar) veya emrettiği kişiye, varsa bononun üzerinde yazılı olan ödeme tarihinde, yoksa ibrazında, kayıtsız şartsız ödeme taahhüdünde bulunur. Bonolar yalnızca emre yazılı olarak düzenlenebilirler ve ciro edilerek devredilebilirler.
Bonolar borsada işlem görmeleri sebebiyle menkul kıymet sınıfına girerler ve risksiz veya düşük riskli olarak sabit getiri sağlarlar. Borçlanma aracı olarak bonolar devletler, yerel yönetimler ve özel şirketler tarafından ihraç edilmektedirler. Borsada işlem gören bonoların ihraç, alım ve satımları 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu, kambiyo senedi niteliğindeki bonolar ise 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabidir.
Tahviller Nedir? devletin veya özel sektör şirketlerinin borçlanarak orta ve uzun vadeli fon sağlamak üzere çıkarttıkları ve anapara ödemesi 1 yıldan uzun sürede yapılan borç senetleridir.
Bankalar veya aracı kurumlar aracılığıyla ikincil piyasalarda işlem gören borç senetleri alıp satabilirsiniz. Borçlanma araçları içerisinde yer alan tahvillere yatırım yapmak oldukça kolaydır. Bunun için ilk olarak, Alnus Yatırım’da vadesiz yatırım hesabı oluşturmalısınız. Burada önemli olan husus; yatırımı yapmadan önce tahvillerin ve piyasanın özelliklerini iyi bilmenizin gerekmesidir. Örneğin; riskleri minimum düzeyde tutmak isteyen bir yatırımcı, özel sektör tahvilleri yerine daha güvenilir olan devlet tahvillerine yatırım yapmalıdır. Devlet tahvillerine uzun vadeli yatırım yaparak getiri elde edebilirsiniz. Ancak bu süreçte enflasyon ve faiz riskini göz önünde bulundurmalı ve sürekli takip etmelisiniz.
Devlet İç Borçlanma Senetleri veya kısa adıyla DİBS, Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetleridir. Devlet borçlu olduğu takdirde, DİBS sahiplerine borçlu olduğu tutarı kupon ödeme tarihlerinde ve vade sonunda ödemekle yükümlüdür. DİBS’ler vadeleri süresince ikincil piyasalarda kişi ve kurumlar tarafından alınıp satılabilmektedir.
DİBS’lerin sınıflandırması yapılırken farklı parametreler göz önüne alınmaktadır. Bu parametreler; vade, ihraç yöntemleri, ihraç edildikleri para birimi cinsi, faiz ödeme türleri ve üzerlerinde kupon taşıyıp taşımamalarıdır.
En yaygın sınıflandırma türü vadeye göre yapılan sınıflandırmadır. Buna göre;
Diğer Devlet İç Borçlanma Senetleri:
Özel Sektör Borçlanma Araçları:
Özel Sektör Borçlanma Araçları Vergilendirme Esasları:
Bireysel Yatırımcılar;
Kurumsal Yatırımcılar stopaj oranları;
Finansal Kurumsal Yatırımcılar;
Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası: Takasbank nezdindeki ilgili depo hesaplarına, nakit alacakları ise Takasbank nezdindeki serbest cari hesaplarına alacak kaydedilir. Piyasada farklı pazarlarda gerçekleşen işlemlerin takası netleştirilmiş tutarlar üzerinden yapılır.
Risk almadan, devlete borç verip düşük vergi avantajından yararlanmak isteyenler için.
Alnus Yatırım gibi piyasanın önde gelen aracı kurumlarından alınabilir.
Bonoda kazanç üzerinden vergi masrafı;
6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5,
1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3
1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, oranında mevduatlar stopaja tabidir.
Bonolar alınıp satılır. Yani belirli vadedeki bir bonoyu bir gün içinde satmak ve almak isteyenler vardır. Fiyat da bu aradaki dengeye göre artar ya da azalır. Genelde ileriye yönelik beklentiler, ülkenin finansal derecelendirme notu, enflasyon, faiz temel etkendir.
Hazine bonosu aldığınız zaman devlet, her şartta ödeme yapacağına dair bize söz verebilmektedir. Yani risk sıfıra yakındır.
Alnus Yatırım ayrıcalıklarından yararlanın. Size özel yatırım hesabı ile tanışın!
Yatırımcıya özel platform, ürün çeşitliliği, kişiye özel analiz desteği, hızlı para yatırma / çekme ve daha fazlası için hemen hesap açın!